Bilkassen som ble ferieparadis

Bilkassen som ble ferieparadis
t

DRØMMESTEDET. Wilma og Sigmund Hellum kom til en bilkasse og en utedo i 1977. I dag tilbringer de sommeren i en attraktiv fritidsbolig på et sted ved fjorden der mange kunne tenke seg å ha en hytte. FOTO: REIDAR HALDENDe kom til en russisk bilkasse med veranda og utedo. I dag nyter Wilma og Sigmund Hellum fra Drammen pensjonistdagene i sin drømmehytte på Kjelleråsen bygget fra grunnen av dem selv.
Som de fleste hytteeierne i området vet de at hytteprisene her er i ferd med å stige mot samme nivå som på den andre siden av fjorden. Hytter på Svelvik- og Sande-siden er nå like ettertraktet som fritidsboliger på Hurumlandet. Og selv om prisnivået fortsatt ligger lavere, kryper kjøpesummene opp i sekssifrede tall.
- Vi ønsket oss en hytte ved sjøen ikke altfor langt hjemmefra. Da vi fikk tak i denne bygslingstomten i 1977 sto det allerede en hytte her og en utedo ytterst på pynten, forteller Wilma. 
- Hytten var laget av en kasse som en gang hadde inneholdt en russisk bil. Den var gråmalt og bygget ut med veranda. Det eneste jeg husker av interiøret var et trangt rom med to dype stoler og et salongbord.
SNEKRET SELV. Familien Hellum var ikke interessert i kassen. De rev den og brukte de grove, russiske materialene som forskalingsbord da de bygget seg ny hytte. 
Sigmund Hellum har snekret alt, møblene inkludert.
- Lånte vi noe? undres kona.
- Nei, vi hogg tømmeret selv på Modum. Det eneste vi har leid folk til er det elektriske anlegget, sier den pensjonerte godskontrolløren fra NSB.
Ekteparet synes ikke det er rart at hyttene på vestsiden av fjorden er begynt å bli like ettertraktet som på Hurumsiden. Det er snodigere at det gikk så lang tid før folk utenfra oppdaget herligheten, synes de.
POPULÆRT. Krok og omegn har vært drammensernes hyttested. Mange av de ferierende her kjenner hverandre fra byen. Baskomti hytteforening har fortsatt overveiende drammensnavn på medlemslisten pluss noen fra eikerbygdene. Birkebeineren har klubbhytte på toppen av åsen. Men noen få med adresse Oslo og enda lenger vekk er dukket opp. 
Wilma Hellum peker. 
- Den hytta der borte ble solgt for 500 000 for to år siden. Men det lille hvite huset der nede gikk for over to millioner tidligere i år.
Hun peker på en gammel stue, som klorer seg fast mellom Krokåsen og vannkanten.
Ekteparet Hellum har ingen planer om å selge sitt sommerparadis. Derimot har de ofte ønsket å eie tomten.
- Det er ikke mulig, men bygslingsprisen er i underkant av 5000 kroner året. Det er ikke så galt, selv om den startet på 375 kroner i 1977, sier Sigmund Hellum.

ASTRID THON
astrid.thon@dt.no

1 svar til Bilkassen som ble ferieparadis

  1. Anne-Grethe Hellum Persvik sier:

    Artig å lese dette igjen og minnes når de bygde hytta.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *